Неділя, 05.05.2024, 11:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Обдаровані діти
Співпраця
Міні-чат
200
Наше опитування
Яку інформацію Ви шукаєте?
Всього відповідей: 21
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
Особистий кабінет
Для перегляду мініпрофіля, увійдіть на сайт як користувач.
отримай сертифікат
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Події дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Ми в мережі
Каталог образовательных сайтов Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів
Наша кнопка
Друзі сайту
Методсовет
Головна » 2016 » Серпень » 19 » З Яблучним Спасом!
13:06
З Яблучним Спасом!

Кожного року в Україні 19 серпня відзначають народно-християнське свято Яблучний Спас.

Також в цей день православні відзначають церковне свято Преображення Господнє.

Церква

У Яблучний Спас звершується Божественна літургія. Християни йшли до церкви з самого ранку, беручи з собою на службу кошики з яблуками, грушами, сливами, виноградом, прикрашені колоссям.

Головний обряд - освячення під час служби злаків та плодів. Люди вірять в те, що на Спаса яблука стають чарівними - відкусивши яблучка, можна загадати бажання, і воно обов'язково збудеться. З Яблучного Спаса в садах починається гаряча пора. Яблука заготовляються запас за різними рецептами: їх сушать, замочують, консервують.

Крім того, в цей день прийнято щедро подавати бідним - вважалося, що чим щедріше людина буде по відношенню до бідних, тим добріше бог поставиться до його покійним родичам.

Поле

У яблучний спас християни проводили особливий обряд старту посівної. На полі запрошувався священик з іконами, який повинен був окропити зорану землю святою водою. У той же час господар кидав на освячені місця хлібні зерна.

Довідка

14 серпня починається Успенський піст. Під час Успенського посту проходять відразу три спаси – медовий , яблучний і горіховий. Перший розпочинається 14 серпня, другий Яблучний – 19, і третій Горіховий – 29 числа. За церковною традицією в ці дні освячують яблука, виноград, мед і горіхи, що символізує перший урожай.

У ці дні можна їсти дари природи після освячення, і за це дякувати бога. До спасів від цих продуктів варто утриматися. Краще закатати ті ж яблука в банки, щоб спробувати після 19 серпня.

Головний обряд - освячення під час служби злаків та плодів. Люди вірять в те, що на Спаса яблука стають чарівними - відкусивши яблучка, можна загадати бажання, і воно обов'язково збудеться.

Свято Яблучного Спаса йде корінням ще в прадавні часи, і раніше називався святом врожаю. У народі вважалося, що до Яблучного спаса не можна їсти яблука, тому в цей день яблука несли до церкви на освячення.

Зі святом!!!

З повагою адміністрація сайту!

Категорія: Привітання | Переглядів: 560 | Додав: Pochatkova6 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar