Субота, 20.04.2024, 06:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Обдаровані діти
Співпраця
Міні-чат
200
Наше опитування
Яку інформацію Ви шукаєте?
Всього відповідей: 21
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
Особистий кабінет
Для перегляду мініпрофіля, увійдіть на сайт як користувач.
отримай сертифікат
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Події дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Ми в мережі
Каталог образовательных сайтов Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів
Наша кнопка
Друзі сайту
Методсовет
Головна » 2016 » Жовтень » 31 » Як розмовляти з дітьми про гроші
12:57
Як розмовляти з дітьми про гроші

Міжнародний день економії має навчити нас та наших діток економи. Але, якщо для дорослого ця проблема є типовою, то маленькі жителі України не завжди правильно і раціонально можуть розпоряжатися коштами.

Навчання дітей молодшого шкільного віку основ управління фінансами дає чудову можливість навчити їх контролювати свій фінансовий добробут і, тим самим, своє подальше майбутнє. Далі пропонуються поради, як правильно розмовляти з дітьми про гроші.

Чому батьки повинні розмовляти зі своїми дітьми про гроші

  • Якщо ви не розкажете дітям про гроші, це зробить хтось інший, і вам це, швидше за все, не сподобається. Гроші – це сила, і, як і сексуальні відносини, дуже провокаційна тема для розмови з дітьми. Однак вони хочуть її обговорювати.
  • Сучасні діти повинні знати, як протистояти впливу нинішньої економіки. Вони повинні вміти відкладати процес задоволення своїх бажань і розтягувати наявну грошову суму, щоб виживати та бути успішними, як дорослі.
  • Діти чують про гроші у школі, вдома, по телебаченню й у новинах, які вони читають в Інтернеті та ЗМІ. Батьки їх друзів утрачають роботу, грошові капітали, а іноді й свої будинки, іноді все оточення дітей є для них прикладом утрат, тому саме час порозмовляти про основи правильного розуміння всього, що пов'язано із грішми.
  • Батьки, які кажуть: «Ми повинні скорочувати витрати», викликають у дітей більше довіри, оскільки вони чують про це від своїх друзів і розуміють, що у словах батьків є велика частка правди.

Коли батьки повинні починати вчити дітей поводитись із грішми

  • Ми повинні навчати дітей поводитись із грішми в тому ж віці, коли вчимо їх казати «будь ласка» і «дякую», ділитись і чистити зуби. Діти вже у віці чотирьох років уміють асоціювати купку монет з абстрактним поняттям «заощадження».
  • Розкривайте подробиці фінансового життя сім'ї. Коли дітям виповниться вісім чи дев'ять років, дайте їм можливість бути присутніми при сплаті рахунків. Беріть їх із собою, коли у вас з'являється можливість продемонструвати вміння «економити», діліться інформацією про те, як і чому ви економите, і про те, як треба готуватись до виходу на пенсію. Показуйте їм баланс свого ощадного рахунку.
  • Ви – найбільш впливовий учитель у житті дитини, тому показуйте приклад відповідної поведінки. Ваші діти розуміють більше, ніж ви думаєте, і чим вони молодше, тим більш відкриті для ваших ідей і пояснень.
  • Батьки часто бояться розмовляти з дітьми про гроші, бо самі не дуже впевнено поводяться з ними. Вони не вважають самих себе експертами в питаннях фінансового управління. Такі батьки хочуть якомога довше захищати своїх дітей та їх дитячу чистоту й невинність. Часто причина їх небажання навчати дітей уміння поводитись із грішми полягає в тому, що їхні власні батьки теж не робили цього.

Що можна та чого не можна розповідати дітям про гроші

  • Розповідаючи дітям про поточний фінансовий стан, не кажіть, що все в порядку, якщо це не так. Знайдіть час пояснити їм те, що вони й так уже зрозуміли (з напруги вдома та від своїх друзів у школі).
  • Не кажіть неправду. Це знижує довіру до всього, що ми кажемо як батьки. Зараз не час ставити під сумнів дитячу довіру до нас.
  • Не передбачайте майбутнього – ви просто цього не вмієте. Крім того, кажучи дітям, що їх доросле життя буде дуже важким, ви можете накликати щось погане (по суті, запрограмувати їм непросте життя).
  • Не мовчіть. Спостерігаючи за нашими діями, діти бачать, що щось відбувається, й намагаються зрозуміти, що ж діється насправді. Порозмовляйте з ними й розставте всі крапки над «і».
  • Купувати дитині все, що вона хоче, дуже шкідливо для неї, а надавати дитині все, що їй потрібно, – корисно. Навчання дітей того, як треба допомагати батькам заробляти гроші й оплачувати все, чого вони дійсно потребують, – безцінна наука!
  • Введіть у сім'ї принцип грошової винагороди дітей і виплачуйте її вчасно копійка в копійку, так ви навчите дітей жити у відповідності з наявними коштами.
  • Грошова винагорода дітей повинна покривати деякі витрати, які ви до цього покривали самостійно. Нехай діти вчаться самі керувати своїми грішми та зрозуміють, що означає мати в кишені лише обмежену суму грошей, яка не повертається, коли її витратиш.
  • Грошова винагорода дітей – це ворота до бюджетування. Приділяйте дітям більше свого часу, таланту та уваги. Адже це те, чого вони дійсно хочуть.

Помилки, які роблять батьки, розмовляючи з дітьми про гроші

  • Батьки вважають, що можуть контролювати життя своїх дітей, контролюючи їх фінансові потоки.
  • Не розповідають своїм дітям – за допомогою грошової винагороди, наприклад, як добре бути фінансово незалежним від батьків.
  • Учать дітей лише того, як витрачати гроші. Не показують дітям, як треба економити, жертвувати на благодійність та інвестувати.
  • Приховують від дітей свої помилки, допущені при управлінні фінансами. Визнання фінансових помилок дає батькам можливість навчити дітей того, як треба виправляти такі помилки.

Як розмовляти з дітьми про економічну ситуацію

  • Порозмовляйте про гроші за вечерею. Оскільки ви їсте більше, намагайтесь, щоб ви всі їли одночасно, щоб кожний член родини міг і розмовляти, і слухати. Ви повинні розуміти, яка інформація вже відома дітям. Спитайте дітей, чи розмовляють вони про гроші у школі. Чи піднімають цю тему вчителі? Чи розмовляють однокласники про фінансові проблеми вдома? Використовуйте ці питання, щоби безпосередньо перейти до дискусії про вашу сім'ю та гроші.
  • Пояснюйте нестачу грошей у родині конкретними термінами. Діти не дуже добре розуміють абстрактні концепції, тому пояснюйте, що означає зниження доходів сім'ї для їх повсякденного життя. Чи означає це зниження витрат на продукти? Так. Чи означає це, що вони будуть лягати спати голодними? Напевно, ні. Чи означає це, що сім'я не зможе поїхати у відпустку в цьому році? Можливо. Як щодо захоплень, спорту і свят? На ці витрати буде виділятись менше грошей? Можливо. Діти, особливо малюки, хочуть знати, що станеться з їх кімнатою, їх кішкою або собакою, їхніми друзями. Пояснюйте, як може змінитись їхнє життя, але робіть при цьому важливий акцент – те, що ви завжди будете залишатись поруч з ними, не зміниться ніколи.

Необхідно заспокоїти дітей і дати їм відчуття захищеності

  • Напишіть своїм дітям лист. Якщо вам незручно казати про те, що відбувається з вашими фінансами, напишіть своїм дітям лист. Викладіть у ньому всі факти й залиште на кілька днів. Потім поверніться до листа, відредагуйте те, що вважаєте за потрібне залишити, й позбудьтеся того, що вважаєте зайвим. Лист не треба відправляти або давати читати дітям. Це ваша репетиція перед розмовою з ними.
  • Контролюйте витрати за допомогою списків. Попросіть усіх членів сім'ї скласти списки того, що їм необхідно, і того, що вони хочуть. Обміркуйте способи, як уся родина може допомогти задовольнити ці потреби й бажання. Спочатку необхідно задовольнити потреби, а потім бажання. Складіть план дій усієї родини. Якщо це улюблений вид відпочинку на канікулах, подумайте разом, який внесок може зробити кожний член сім'ї, щоб канікули все-таки відбулись. Маленькі діти можуть використовувати свій час і талант, щоби почати свій бізнес: вигулювати сусідських собак, розчищати сніг, згрібати сухе листя. Дозволяючи своїй дитині мислити творчо та робити свій внесок у реалізацію плану дій сім'ї, ви зробите відпустку докорінно новою, можливо, навіть більш бажаним часом, проведеним разом.
  • Почніть видавати грошову винагороду. Установіть для дітей реалістичну грошову допомогу, яка буде покривати їхні певні витрати, такі як на одяг, спорт, обід у школі, бензин (якщо у вас є машина, на якій ви відвозите дитину до школи та на гуртки), страхування автомобіля. Грошова винагорода – це перший крок на шляху до бюджетування та вміння брати на себе особисту відповідальність за власні гроші. Грошова винагорода дозволяє вашій дитині контролювати деякі (свої) витрати, і такий контроль буде відігравати важливу роль у підтримці дитини, яка турбується про гроші.

Залучення дітей до економії грошей

У ці дуже непевні економічні часи, якщо ви самі відчуваєте, що не можете контролювати фінансову ситуацію вашої родини, уявіть, що відчувають ваші діти. Достаток – це, можливо, усе, що вони бачили із дня свого народження. Щоб допомогти їм (і вам) виживати й бути успішними в новій економічній ситуації, далі пропонуються кілька корисних порад про економію коштів, які навчать дітей, як жити багатше, а витрачати менше.

  • Робіть покупки при наявності списку. Збираєтесь в торговий центр чи в продуктовий магазин, робіть покупки при наявності списку. Купуйте лише те, що є у вашому списку. Хай ваші діти складуть список того, що вони хочуть і що їм потрібно. Потреби завжди повинні стояти у верхній частині списку, а бажані речі не купуються, доки не задоволені всі потреби.
  • Ходіть за покупками лише з готівкою. Кращий спосіб уникнути додаткових витрат – це використовувати готівку. Діти не розуміють значення слова «кредит», доки не дізнаються, що коли гроші витрачені, вони витрачені назавжди. Покажіть приклад, користуючись готівкою. Коли ви використовуєте готівкові гроші, то не зможете витратити більше, ніж у вас є, за умови, що ви не знімаєте готівку із кредитної картки (залиште її вдома, щоб уникнути спокуси)!
  • Наводьте порядок у шафах. Дітям треба нагадувати, що в них вже є. Вони часто забувають про наявні речі, і під час прибирання в шафах можна відшукати давні скарби, які можна знову використовувати, а не купувати нові. Нове – це добре забуте старе, чи не так?
  • Обмінюйтеся чим-небудь. Заохочуйте дітей обмінюватись із друзями джинсами й охайно ношеним одягом, спортивними снарядами та іншими речами. Замість поїздки в торговий центр проведіть вдома вечірку з обміном речами.
  • Використовуйте бібліотеку. Адже це місце, де книгами, відео та журналами можна користуватись безкоштовно. Нехай діти крутять педалі своїх велосипедів або сідають в автобус і відвідують місцеву бібліотеку один раз на тиждень, щоб отримати всі бажані розваги безкоштовно.
  • Не харчуйтесь за межами дому. Готуйте їжу всією сім'єю. Це цікаво і значно дешевше. Діти при цьому вчаться кулінарного мистецтва, а сім'ї отримують чудову нагоду провести час разом.
  • Вимикайте світло. Призначте молодших дітей перевіряти, чи не горять лампочки в порожніх кімнатах.
  • Робота. Якщо дохід сім'ї недостатній, підліток може отримувати те, що він хоче, і те, що йому необхідно, заробляючи власні гроші. Розгляньте можливість звернутись до дітей із проханням вносити частину своїх доходів у якості внеску в сімейний бюджет. Коли діти заробляють власні гроші, вони дивляться на готівку іншими очима.
  • Слідкуйте за заощадженнями. Важливо показати дітям, що поради про економію коштів – це важлива частина життя родини. Порахуйте заощадження й відкладіть одну частину на погашення сімейного боргу, а іншу частину на рахунок сім'ї, який можна використовувати для задоволень, наприклад, періодичних вечерь у ресторанах або походів у кіно.

На основі матеріалів сайту "Розвиток дитини"

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 474 | Додав: Pochatkova6 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar