Середа, 24.04.2024, 00:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Обдаровані діти
Співпраця
Міні-чат
200
Наше опитування
Яку інформацію Ви шукаєте?
Всього відповідей: 21
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
Особистий кабінет
Для перегляду мініпрофіля, увійдіть на сайт як користувач.
отримай сертифікат
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Події дня
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Ми в мережі
Каталог образовательных сайтов Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів
Наша кнопка
Друзі сайту
Методсовет
Головна » 2017 » Січень » 16 » 17 січня - день дітей-винахідників
15:55
17 січня - день дітей-винахідників

/Files/images/novini/schen_2017/IMG_0833.JPG

Не тільки дорослі можуть виступати авторами цікавих та корисних винаходів. Українські школярі, переймаючись за чистоту довкілля, спокій країни та здоров'я, також не рідко демонструють зовсім не дитячі здібності у створенні різноманітних новацій.  

Наприклад, Ярослав Троян із Умані розробив систему спостереження за лісовими пожежами: "Все почалось з того, що я побачив у новинах, як бабуся, задихаючись від диму, розповідала, що у неї від задухи сильно страждають кури. Я створив авіамодель (її лісник запускатиме у повітря щоранку) та дві системи, які до неї приєднуються: одна записує відео, інша - транслює у реальному часі на комп'ютер".

Авіамодель підніметься на 150 м, зніме те, що відбувається внизу, охоплюючи площу 10 кв км, та опуститься прямісінько під ноги ліснику. На все це піде 5 хвилин. Наразі для виявлення пожежі, МНС піднімає у повітря літак, проте це дорого. А ця модель дешевша інших безпілотних систем - всього лише 2 тис. грн. "Волинь-ліс" уже зацікавився розробкою. 

Свій винахід київський школяр Олександр Давидов назвав "таратайка": по суті - це магазинний візочок, обладнаний у автомобіль для інвалідів на електриці.

"Їхати він буде зі швидкістю 5-6 годин на акумуляторі зі швидкістю 10-15 км на годину. Потім заряджається 8 годин", - розповідає винахідник. "Зламатися їй складніше, ніж промисловим аналогам - мотор від "Жигулів", міцний візок, рама. Тобто, немає якихось тонких деталей", - каже винахідник. Проте насправді найголовнішим досягненням розробки є її вартість: всього 500 грн. Ціна електровізку у магазині - від 20 тис. грн.

Десь рік тому 17-річний сумчанин Владислав Родін дістався зони ЧАЕС. Дозиметр узяв напрокат - надто дорогий прилад.

"Коли повернувся, зрозумів: людина має знати, що за середовище загрожує їй. Зараз, після Японії, це взагалі дуже важливо. А хіба може звичайна людина дозволити собі прилад за 1000 грн.? Я розробив свою мікросхему, котра дає не менш точний результат, але при цьому він у 200 разів дешевший, в 5 разів - легший і в 2 рази менший".

15-річна школярка із Запоріжжя Олена Свєтлова написала комп'ютерну програму, котра значно полегшить життя медпрацівникам та виключить помилки у аналізах крові.

"Це фільтр, котрий прибирає з фотографії аналізу клітини заданого типу. Наприклад, на фото "до" є фіолетові крапки - тромбоцити, а на фото "після" - уже немає. Ті, що залишилися, дуже легко підрахувати навіть вручну".

У ряд секретних місць нині можна потрапити, показавши лише відбитки пальців. А от львів'янин Роман Гоція розробив аналог такій системі, котра у майбутньому може захистити, наприклад, доступ у сховища банків.

"Але поки що поставлю на вхід до своєї кімнати - щоби мама не створювала косметичного ладу у моєму творчому безладі", - сміється хлопець. "Я вигадав 3-D сканування обличчя", - зауважує винахідник.

"2D - хоч його вже й поставили за кордоном на автомати із продажу цигарок, наприклад, - не дуже надійне. Береш, роздруковуєш якісне фото потрібної людини, і систему можна обдурити. У мене ж враховуються вилиці, а у кінці сканування потрібно ще й моргнути, чи підняти брови, чи посміхнутися - щоб довести, що ви людина. Прилад складається із чотирьох частин: камера, лазер, мотор, що рухає камеру, і комп'ютер із спеціальною програмою", - пояснює школяр.

Промисловий "копач" для картоплі - чималий та прикріплюється до трактору. Господаою з невеликим городом він не потрібен, та й наймати трактор - не дешево. Тому десятикласник Максим Варянко із Чорткова створив компактну "домашню" версію. (Портал УКРБІЗНЕС)

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 703 | Додав: Pochatkova6 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar